Пица во тава
Состојки
- 170гр. брашно
- 150мл. топла вода
- 1 лажичка пециво
- 1/2 лажичка шеќер
- 1/4 лажичка сол
- 2 лажици маслиново масло
- 3-4 лажици доматна салса
- 125гр. моцарела
- неколку кругови чајна салама
- малку мешавина од суви зачини
Подготовка
Тавата во која се спрема пицата треба да биде нелеплива.
Истата премачкајте ја со масло.
Додајте го брашното, пецивото, шеќерот, солта, маслиновото масло и водата.
Измешајте убаво.
Смесата која ќе ја добиете ќе биде ретка и леплива.
Со влажни раце распоредете го тестото низ целата тава.
Одозгора ставете ја доматната салса и круговите салама.
Затворете убаво со капак и на најтивок оган оставете пицата да се готви.
Тавата треба многу често да ја протресувате за да не загори долниот дел.
Неколку минути при крај додајте ги круговите моцарела и мешавината од суви зачини и повторно поклопете со капакот.
Оставете ја уште малку на оган додека моцарелата се растопи.