Испечати

Грицки со три вида на брашно

Грицки со три вида на брашно

Состојки

  • 600гр. брашно пченично,пченкарно и интегрално (по200гр. од сите три)
  • 200гр. масло
  • 200гр. бело вино
  • 1 сув квасец
  • 1 лажица сол
  • 50гр. сусам
  • 50гр. афион(мак)
  • 50гр. лен

Подготовка

Пред да ги замесите грицките пропржете го сусамот на тивок огин малку да ја смени бојата.
Брашната измерете ги и измешајте ги заедно со квасецот и солта.
Во сад за месење сипете го виното и маслото и почнете да месите.
Откако ќе добиете средно меко тесто кое ќе ви се одлепува од садот сипете ги сусамот,макот и ленот и повторно месете додека сите сотојки не се соединат.
Со оглагија расукајте кора и вадете различни форми со помош на калапчиња.
Печете петнаесетина минути на 200степени.
Добар апетит!!!