Испечати

Видео рецепт: „Лења“ пита со јаболка

Видео рецепт: „Лења“ пита со јаболка

Состојки

  • За ТЕСТО ќе ви треба:
  • 250 гр. маргарин на собна температура
  • 1 шолја шеќер
  • 1/2 шолја сончогледово масло
  • 1 шолја млеко
  • 1 јајце
  • 2 жолчки
  • 1 прашок за печиво
  • 800 гр. брашно
  • Ќе ви треба и:
  • 1,5 кг. кисели јаболка
  • 1 шолја шеќер
  • цимет по вкус

Фичо ќе ни покаже како да направиме едноставен и вкусен десерт, пита со јаболка, позната како „Лења пита“.

Подготовка

Чекор 1: Од состојките за тесто замесете тесто. Поделете го на два дела. Едниот дел расукајте го и распоредете го во Ростер тавата. Оставете го да се запече на 200 степени околу 10 минути. Се запекува за да фати кора и да не ја впие течноста од јаболката.

Чекор 2: Јаболките излупете ги и изрендајте ги, додадете го шеќерот и циметот и измешајте ги со раце.

Чекор 3: Изренданите јаболка наредете ги врз потпечената кора. Од второто тесто расукајте кора и прекријте ги јаболката.

Чекор 4: Печете 30 минути на 200 степени, или додека зарумени.

Чекор 5: Наросете со шеќер во прав и сервирајте!

СОВЕТ: Горната кора од тестото може и да ја изрендате, па така веќе добивате десерт познат како „Бушава Ката“.