Испечати

Клавир пециво

Клавир пециво

Состојки

  • За тесто
  • 1 кг брашно
  • 550 мл млеко
  • 2 лажички шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1 коцка свеж квасец
  • 100 мл масло
  • 1 јајце
  • 100-150 гр маст за премачкување
  • За фил
  • 150-200 гр сирење
  • сусам, ким за посип
  • жолчка ѕа премачкување
  • маст за премачкување

Подготовка

Мирисно, меко и декоративно, такво е ова пециво.

Подготовка
1. Квасецот заедно со шеќерот и лажица брашно растопете го во млакото млеко. Оставете го да нарасне.
2. Во брашното додадете ги солта и маслото.
3. Со млако млеко и стасаниот квасец замесете тесто, па удирајте го од работната маса едно 50 пати, да добие добар ќотек =) и оставете го да стаса.
4. Откако ќе стаса поделете го на топчиња. Секое топче расукајте го во круг, премачкајте го со растопената маст, нарендајте сирење, посипете со оригано. Свиткајте ролат и насечете го на одредено растојание, ама не до крај. Секое второ делче свртете го на другата страна. Редете ги во тава подмачкана со масло.
5. Премачкајте ги со жолчка и посипете ги со сусам и ким.
6. Откако ќе бидат направени пецивата вклучете ја рерната на 200 степени, почекајте да се загрее и печете ги до поруменување.
7. Уште додека се топли премачкајте ги со растопена маст.

Забелешка
Можете да користите и путер, ама со маст се најубави.
Можете да ги расукувате и како правоаголници, така насекаде ќе бидат исти. Јас немав многу време кога ги подготвував, па полесно ми беше во круг тестото да го развлекувам.