Клавир пециво
Состојки
- За тесто
- 1 кг брашно
- 550 мл млеко
- 2 лажички шеќер
- 1 лажичка сол
- 1 коцка свеж квасец
- 100 мл масло
- 1 јајце
- 100-150 гр маст за премачкување
- За фил
- 150-200 гр сирење
- сусам, ким за посип
- жолчка ѕа премачкување
- маст за премачкување
Подготовка
Мирисно, меко и декоративно, такво е ова пециво.
Подготовка
1. Квасецот заедно со шеќерот и лажица брашно растопете го во млакото млеко. Оставете го да нарасне.
2. Во брашното додадете ги солта и маслото.
3. Со млако млеко и стасаниот квасец замесете тесто, па удирајте го од работната маса едно 50 пати, да добие добар ќотек =) и оставете го да стаса.
4. Откако ќе стаса поделете го на топчиња. Секое топче расукајте го во круг, премачкајте го со растопената маст, нарендајте сирење, посипете со оригано. Свиткајте ролат и насечете го на одредено растојание, ама не до крај. Секое второ делче свртете го на другата страна. Редете ги во тава подмачкана со масло.
5. Премачкајте ги со жолчка и посипете ги со сусам и ким.
6. Откако ќе бидат направени пецивата вклучете ја рерната на 200 степени, почекајте да се загрее и печете ги до поруменување.
7. Уште додека се топли премачкајте ги со растопена маст.
Забелешка
Можете да користите и путер, ама со маст се најубави.
Можете да ги расукувате и како правоаголници, така насекаде ќе бидат исти. Јас немав многу време кога ги подготвував, па полесно ми беше во круг тестото да го развлекувам.