Потковица кифли од компир тесто
Состојки
- 30гр свеж кавасец
- 200мл млако млеко
- 50мл масло
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче шеќер
- 3 лажици прав (снегулки) за компир пире
- 450-500гр брашно
- 50мл кисела вода
- 1 јајце за премачкување
Подготовка
Меки како душа.
Пирето во прав се става во тестото такво какво што е во паковањето, значи не се прави пире.
Во млакото млеко се стаават квасецот, шеќерот и малку брашно.
Нека се активира, па се замесува тесто понамеко со останатите состојки, се додавааат киселата вода , маслото, солта, пирето во прав, брашното.
Убаво се изработува, се покрива со чиста крпа и кисни 30 минути.
Потоа нежно се размесува и се дели на 20-25 топчиња.
Секое топче се расукува во мала долгнавеста коричка, се засекува на горната страна како на сликата и се формира потковица.
Се редат во плех се премачкуваат со изматено јајце и се печат на 200 степени околу 20 минути..