Есенски колачиња
Состојки
- Тесто
- 250 гр брашно
- 4-5 големи лажици шеќер во прав
- 110 гр путер
- 1 жолчка
- 1 портокал
- 1 ванилин шеќер
- Ајсинг
- 1 белка
- 180-200 гр шеќер во прав
- неколку капки сок од лимон
Подготовка
Во еден сад се става брашното, шеќерот, солта, жолчката, ванилиниот шеќер, кората од еден портокал ситно изрендана и 2 лажици сок од портокалот.
Тестото се меси и се остава во фрижидер за 30 минути. Од тестото се сучи кора дебела 5-7 милиметри и со форми за колачиња се сечат бисквити кои што се печат во загреана рерна на 200 степени за 10-15 минути.
Откако бисквитите ќе се оладат се подготвува ајсингот.
Во еден сад се става белката, малку сол и се мати при што постепено се додава шеќерот и лимонот. Со готовиот ајсинг се украсуваат бисквитите.