Пилешко во бел сос со моркови
Состојки
- 4 батаци
- 1 помала главица кромид
- 2-3 моркови
- 1 лажица путер
- 1 лажица маслиново масло
- околу 130-150мл. неутрална павлака за готвење
- неколку гранчиња магдонос
- 2 лажици рендано грана сирење
- по потреба сол, црн бибер
Подготовка
Сварете ги батаците, па потоа оделете го месото од коската и искинете го на парчиња.
Кромидот и морковите изрендајте ги на ситната страна од рендето.
Во тава на оган ставете го путерот и маслото.
Откако путерот ќе се растопи додајте ги кромидот и морковот.
Пржете ги на тивок оган, а потоа додајте ги парчињата месо.
Откако се заедно ќе се пропржи додајте ја павлаката, сецканиот магдонос и граната.
Посолете, наросете црн бибер и кратко оставете да проврие се заедно.
Изберете си по ваша желба со што ќе го послужите, во мојот случај овојпат беше пире.