Испечати

Пилешко во бел сос со моркови

Пилешко во бел сос со моркови

Состојки

  • 4 батаци
  • 1 помала главица кромид
  • 2-3 моркови
  • 1 лажица путер
  • 1 лажица маслиново масло
  • околу 130-150мл. неутрална павлака за готвење
  • неколку гранчиња магдонос
  • 2 лажици рендано грана сирење
  • по потреба сол, црн бибер

Подготовка

Сварете ги батаците, па потоа оделете го месото од коската и искинете го на парчиња.

Кромидот и морковите изрендајте ги на ситната страна од рендето.

Во тава на оган ставете го путерот и маслото.
Откако путерот ќе се растопи додајте ги кромидот и морковот.
Пржете ги на тивок оган, а потоа додајте ги парчињата месо.
Откако се заедно ќе се пропржи додајте ја павлаката, сецканиот магдонос и граната.
Посолете, наросете црн бибер и кратко оставете да проврие се заедно.

Изберете си по ваша желба со што ќе го послужите, во мојот случај овојпат беше пире.