Чили кон карне
Состојки
- 1 телешка потколеница
- 1 голема главица кромид
- 2-3 пиперки
- 2 големи моркови
- 400 мл. домати од конзерва
- 300 г. пченка
- 300 г. црвен грав
- 1 чили пиперче
- 1 зеленчукова коцка
Подготовка
Месото се става во тенџере на оган да се вари додека не се оддели од коската.
Откако месото ќе се свари се започнува со подготовка на останатиот дел од рецептот. Во сад на оган се става исечканиот на ситно кромид и се запржува потоа се додаваат исечените пиперки, чили пиперчето и морковите. Сето се запржува уште малку и му се додаваат зачините и доматите, потоа се додава и месото искинато на мали парченца и 300-400 мл вода.
Се остава на оган за половина час и се пормешува одвреме на време.
Потоа се додаваат гравот и пченката, а ако има потреба се додава уште вода се вари уште 20-30 минути и е готово.