Милиброд со суви овошја
Состојки
- 1.3 кг брашно
- 500 мл млеко
- 1.5 коцка (60гр) квасец
- 200 г путер
- 400 г шеќер
- 6 жолчки од јајца
- 6 белки од јајца
- 1 пакетче (10гр) ванила-шеќер
- 150 г суво грозје
- 150 г суви кајсии
- 0.5 лажичка сол
- За украс
- по потреба Масло и украсни трошки за колачи
Подготовка
1. Топлото млеко, квасецот и 500г брашно се замесуваат и се чека да стаса.
2. Жолчките се матат со миксер заедно со шеќерот, а белките се матат во цврст снег посебно со солта.
3. Во стасаното тесто се додаваат жолчките и омекнатиот путер и се промешуваат, потоа се додаваат белките, останатото брашно и ванила-шеќерот и па убаво се промешуваат и се чека да стаса.
4. Сувото грозје и сувите кајсии се полеваат со врела вода за да се омекнат. Кајсиите ситно се сецкаат, потоа овошјата се валкаат во брашно и се додаваат во нараснатото тесто и повторно се замесува и се чека да стаса.
5. Готовото тесто се става во висока тркалезна тава за печење или куглоф и се пече 45 минути на 180 степени.
6. Милибродот се премачкува со масло и се посипува со украсните трошки. )