Испечати

Маринирано свинско месо со зеленчук

Маринирано свинско месо со зеленчук

Состојки

  • 1кг. свинска кртина
  • 300гр. печурки
  • 100гр. грашок
  • 3 моркови
  • маринада
  • 300мл. црно вино
  • 1 лажица сенф
  • 3 кромитки
  • 3-4 лажици масло
  • 200мл. неутрална павлака
  • м.зачин,магданос,оригано,сол и бибер

Подготовка

1.Месото го сечеме на покрупни парчиња додаваме сенф,кромид,масло и црвеното вино.Во оваа маринада оставете го да одстои една ноќ.
Утредента на месото со маринада му досипуваме вода околу еден литар ги додаваме морковите и заедно оставаме на тивко да се вари околу еден час.

2.По еден час кромидот го пасираме морковот го сецкаме и целата смеса ја сипуваме во тава за печење.Во оваа фаза го додавам грашокот,ориганото и сите останати зачини.
3.Пред да го ставиме во рерна во тава за пржење ги пржиме печурките и на самиот крај ја додаваме неуталната павлака и оваа смеса сипете ја во тавата.
Месото го крчкаме во рерна на 200степени половина час.
На здравје!!!