Испечати

Видео рецепт: Пад таи

Видео рецепт: Пад таи

Состојки

  • 1 пилешки стек (или свинско, телешко или ракчиња)
  • 2 чешниња лук
  • 1 зелена пиперка
  • малку нудли
  • чили сос
  • перца од млад кромид
  • 1 јајце
  • никулци од зелен грав (по желба)
  • дробени / сецкани кикирики

Фичо ќе ни покаже како да направиме едно од најпопуларните тајландски јадења – Пад Таи.

Подготовка

Чекор 1: Тавата ставете ја на рингла да се загрее. Во друг сад ставете вода и ставете го на рингла да проврие. Исецкајте го месото и пропржете го со ситно сечканото лукче. Ставете ги во сад на страна.

Чекор 2: Исецкајте ја пиперката, пропржете ја и неа тргнете ја на страна. Нудлите ставете ги во врелата вода да провријат 1 минути. Извадете ги нудлите и ставете ги врз пиперката, додадете малку чили сос и веднаш додадете го месото.

Чекор 3: Кога смесата ќе се загрее додадете го јајцето и промешајте со дрвена лажица. Ако имате никулци од грав, додадете една рака.

Чекор 4: Сервирајте во чинија и од горе наросете сецкани кикирики.

СОВЕТ: Ова е необично јадење за нашето поднебје, но вкусот ќе им се допадне на сите кои ја сакаат азиската кујна.