Испечати

Пудинг торта

Пудинг торта

Состојки

  • Пандишпан
  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 1 пециво
  • 4 лажици брашно
  • 9 лажици мелени ореви
  • Фил
  • 500мл млеко
  • 100 гр шеќер
  • 200 гр путер
  • 200 гр шеќер во прав
  • 1 пакетче пудинг од малина или шумско овошје
  • За украсување
  • 500 гр шеќер во прав
  • 500 гр локум

Подготовка

Јајцата ги матиме со шеќерот додека не добиеме густа смеса.
Брашното го помешуваме со пецивото и постепено ги додаваме во јајцата.
Исклучуваме миксерот и додаваме мелени ореви.
Печеме во загреана рерна.
Откако е печено го вадиме од рерна,оставаме да излади и сечеме на два дела.
Филуваме со следниот фил
Го вариме млекото со 100 гр шеќер.
Од млекото вадиме малку, колку да го разматиме пудингот.
Го тргаме врелото млеко од оган и додаваме од разматениот пудинг.
Мешаме да добиеме посакувана густина.
Откако ќе биде изладен пудингот се помешува со претходно измиксиран путер со прав шеќер.
Пред да филувате, пандишпанот попрскајте го со свежо цеден сок од портокал.
Премачкајте благо со тенок слој и врз тортата, а потоа покријте ја со развлечена кора од локум и шеќер во прав.
Бојата ја оставам на ваша желба.
На здравје