Резанки со сос од зеленчук и фант
Состојки
- 500 гр резанки
- 1 л вода
- половина лажица сол
- За сос
- 300 мл млеко
- 300 мл вода
- 100 гр златна мешавина (пченка,морков,грашок)
- 50 гр брокула
- 1 лажица фант
- 4-5 лажици зејтин
Подготовка
Ово рецепт најдобро е да го приготвите со резанки, но може и со друг вид тестенини по желба. Јадењево се приготвува брзо така што нема да ви оздеме многу време, а може да го послужите и како главно јадење.
1. Во тенџере на оган ставете ја водата и додајте ја солта и оставете да почне да врие. Откако ќе почне да врие додајте ги резанките и на среден оган оставете да се приготвуваат.
2. Во меѓу време во тава или тенџере на оган ставтете го млекото + 150 мл вода на среден оган. Додадете ги зејтинот, пчеката, грашокот, морковот и брокулата и оставете да почнат да вријат. Потоа навелете го на тивок оган додека да се сварат.
3. Фантот соединете го со преостанатите 150 мл вода и откако ќе се свари зеленчукот по малку додавајте во тавата и мешајте постојано додкеа да згусне.
4. Сварените резанки делете ги во 4 тањири подеднакво и ставете им од сосот со фантот. Декорирајте по желба...Добар апетит
Забелешка - ако сосот ви е густ може да додадете малку млеко или вода до посакуваната густина.