Испечати

Лута домата

Лута домата

Состојки

  • 5кг. црвени домати
  • 3-4 ловорови ливчиња
  • по вкус сол
  • 250гр. лути пиперчиња
  • 1 врзалка магдонос
  • 1 шоља масло
  • 1 мало кафено филџанче винска киселина
  • 2 лажици шеќер
  • 1/2 пакетче мелен црн пипер

Подготовка

Доматите сомелени ги вариме заедно со ловоровите ливчиња и сол по вкус до саканата густина.
Лутите пиперчиња се мелат и се пржат во малку масло (од целовкупното) заедно со сецканиот магдонос. Кога ќе ги пропржиме, го додаваме остатокот од маслото, киселината, шеќерот и мелената пипер. Се убаво изедначуваме и додаваме во сварената домата.
Оставаме уште на кратко да повари.
Собираме жешко во жешки шишиња.
*Зависно од лутината на пиперчињата можат да се намалат или зголемат.
Шољата од 250мл., а филџанчето 100мл.
Одлична е како додаток во јадењата, но и пржена со јајца. )))