Компир ќофте јавнија
Состојки
- за ќофтињата
- 500 гр. мелено месо (телешко и свинско)
- 1 кесичка Фант за ќофте
- 1 главица кромид
- 100 гр. ориз
- 1 лажица презла
- за манџата
- 1 главица кромид
- 500 гр. домати или доматен сос
- 500 гр. компири
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1 лажица црвен пипер
- 2 лажици брашно
- малку црн пипер, масло, сол по вкус, вода, магдонос
Подготовка
Еве ја мојата компир манџа односно јавнија со ќофте, кај нас дома омилена.
Скоро секогаш во ќофтето ставам ориз, така што ќофтето се зголемува количински, а и вкусно е.
1. Содржината од Фант вреќичката се меша со 100 мл. млака вода, се остава да стои неколку минути, а потоа се става во меленото месо.
2. Кромидот се сечка ситно и се става во месото, па се додаваат презлата и измиениот ориз. Сето убаво се меша, се прават ќофтиња, се пржат и се вадат настрана.
3. Во тенџере се пржи исечканиот кромид, му се додаваат доматите (излупени и исечкани на ситни коцки), се пржи на тивко, се додава мешаниот сув зачин и малку црн пипер. Се додава црвениот пипер кој се пржи кратко за да не изгори и веднаш се додава млака вода одприлика до половина од тенџерето.
4. Штом течноста ќе почне да врие се додаваат испржените ќофтиња. Компирите се лупат, се сечкаат на коцки и се додаваат во манџата штом течноста пак ќе почне да врие. По потреба од око се дотура млака вода, и манџата се остава да се вари на тивко.
5. Штом ќе се сварат компирите и оризот во ќофтињата, јавнијата веќе е при крај и се прави белата запршка. Брашното се измешува убаво со малку ладна вода и се тура во манџата. Се остава уште малку време да вари за да се згусти течноста и да се развари брашното. Пред служење се додава сол по вкус и магдонос.
Тоа е мојот начин на подготовка на ова јадење, во кое некогаш додавам морков, пиперка, или малку грашок. А посебен вкус на оваа манџа и даваат ќофтињата зачинети секако со Фант мешавината.
На здравје!