Месна штрудла
Состојки
- За тесто
- 600 гр брашно
- 1 пак. прашок за печиво
- 1/2 лажичка сол
- 150 мл кисело млеко
- 250 мл млеко на собна температура
- 100 мл масло
- 1 јајце
- За фил
- 500 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 пак. фант за ќофте
- 1 јајце
- грст ситно сецкан магдонос
- За премачкување
- 1 жолчка
- 2 лажици топла вода
Подготовка
1. Од наведените состојки измесете глатко тесто. Откако ќе го измесите, премачкајте го со 2 лажици масло и повторно премесете го.
2. Фантот спремете го спрема упатството. Кромидот изрендајте го. Додадете ги во меленото месо заедно со јајцето и магдоносот. Се убаво измесете.
3. Тестото поделете го на 3 исти делови и еден малку помал. Трите теста развлечете ги во еднакви правоаглони кори со дебелина од околу 3 мм (отприлика 15х25 или малку повеќе). Филот поделете го на 3 еднакви дела и премачкајте го врз секое од тестата. Наредете ги едно врз друго и внимателно завиткајте ги во ролат.
4. Ролатот префрлете го во плех обложен со пек-хартија и премачкајте го со растворената жолчка. Од четвртото тесто направете укрсани фигури за одозгора. Премалкајте ги и нив.
5. Печете во загреана рерна од 180 С 45 мин.