Испечати

Месна штрудла

Месна штрудла

Состојки

  • За тесто
  • 600 гр брашно
  • 1 пак. прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сол
  • 150 мл кисело млеко
  • 250 мл млеко на собна температура
  • 100 мл масло
  • 1 јајце
  • За фил
  • 500 гр мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1 пак. фант за ќофте
  • 1 јајце
  • грст ситно сецкан магдонос
  • За премачкување
  • 1 жолчка
  • 2 лажици топла вода

Подготовка

1. Од наведените состојки измесете глатко тесто. Откако ќе го измесите, премачкајте го со 2 лажици масло и повторно премесете го.

2. Фантот спремете го спрема упатството. Кромидот изрендајте го. Додадете ги во меленото месо заедно со јајцето и магдоносот. Се убаво измесете.

3. Тестото поделете го на 3 исти делови и еден малку помал. Трите теста развлечете ги во еднакви правоаглони кори со дебелина од околу 3 мм (отприлика 15х25 или малку повеќе). Филот поделете го на 3 еднакви дела и премачкајте го врз секое од тестата. Наредете ги едно врз друго и внимателно завиткајте ги во ролат.

4. Ролатот префрлете го во плех обложен со пек-хартија и премачкајте го со растворената жолчка. Од четвртото тесто направете укрсани фигури за одозгора. Премалкајте ги и нив.

5. Печете во загреана рерна од 180 С 45 мин.