Испечати

Тикварник

Тикварник

Состојки

  • 2 кг тиква
  • 4 јајца
  • 250мл млеко
  • 300гр шеќер(или по вкус во зависност колку е блага тиквата)
  • 1 ванила
  • 1-2 лажици брашно
  • 2-3 лажици масло

Подготовка

Обожавам тикварник и единствената дома сум што го јаде, па цел сама си го јадам. Мајка ми го правеше на овој начин и од неа го наследив рецептот.
Тиквата се вари додека убаво не омекне. Се миксира и му се додаваат изматените јајца со млекото, маслото, шеќерот и ванилата. Се убаво се мати на крај се додава брашното. Се печи во загреана рерна на 220 степени додека не порумени. Испечениот тикварник се остава убаво да се излади пред да се сечи.