Испечати

Сендвич кифли со кисела павлака

Сендвич кифли со кисела павлака

Состојки

  • 600-700гр. брашно
  • 1/2 прашок за пециво
  • 1 свеж квасец
  • 1 лажичка сол
  • 100мл. масло
  • 1 чаша(120мл)кисела павлака
  • 200мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • за премачкување
  • 1 жолчка
  • малку млеко и крупна сол

Подготовка

Подготовка.
1. Во млакото млеко го подмесуваме квасецот
со лажичка шеќер и брашно.
2. Во сад во кој ќе ги месите кифлите го ставаме брашното,солта,пецивото,маслото,к.павлака и замесуваме
со млеко средно меко тесто.
Тестото го покриваме и оставаме еден час да стаса.
3. Од стасаното тесто кинеме мали топки кои убаво со раце ги
формираме и ставаме во големата ростер тава.
Топките ги сечеме со ножици и ги премачкуваме со жолча и млеко,
посолуваме со крупна сол.
4. Кифлите ги печеме половина час на 200степени додека не добијат убава златна боја.
Уживајте!!!