Домашен бурек со месо
Состојки
- 500гр готови кори
- 300гр мелено месо
- 1 средна главица кромид
- 250мл вода
- 125мл масло
- по потреба сол,црн пипер
Подготовка
Кромидот ситно го сецкаме и го пржиме на масло. Откако ќе омекне го додаваме меленото месо, го пржиме, додаваме сол и црн пипер. Маслото го мешаме со водата и посолуваме.
Во намрсено тавче број 26 редиме 2 кори така што краевите да излегуваат од тавчето со нив на крај ќе го затвориме бурекот. Редиме 3 згужвани кори попрскуваме, ставаме 1/3 од месото потоа повторно уште 3 згужвани кори, порскуваме, месо и така додека не се потрошат корите. На последните 3 кори не се става месо. Се затвора со краевите од првите 2 кори, се премачкува со маслото и водата и се става да се печи во загреана рерна на 180 степени околу 20мин.