Испечати

Кифли со лимонтус

Кифли со лимонтус

Состојки

  • тесто
  • 2 зафатени пресни квасеци (80гр)
  • 1 пециво
  • 4 лажици шеќер
  • 2 мали лажички сол
  • 1 чаша млеко
  • 1 чаша јогурт
  • 4 јајца
  • 1 филџан масло
  • 1кг и 300 гр брашно
  • на врв на мало лажиче лимонтус
  • За премачкување
  • 1 јајце

Подготовка

1. Во вангла ги ставаме квасеците, шеќерот, солта, млекото, јогуртот, маслото, јајцата, пецивото и лимонтусот. Сето се меша и постепено се додава брашното да се добие средно тесто. Јас употребив 1 кг и 300 гр брашно.
2. Се остава да кисни. Откако ќе нарасни се дели на 5 дела. Од секој дел се расукува кора и таа се дели на 8. Од секое делче се витка кифла.
3. Кифлите се редат на плех покриен со хартија за печење и се оставаат да киснат.
4. Јајцето го матиме и кифлите ги премачкуваме со него, посипуваме со сусам и им ставаме по мало парче маргарин врз секоја кифла.
5. Печиме во загреана рерна на 180 степени 20тина минути.
Забелешка - чашата е 250 мл, филџанот е 130мл.
- Јас некои од кифличките ги направив во форма на цвет и им ставив сирење во средината