Сочно пилешко со рузмарин и прелив од брокула
Состојки
- 500гр пилешки гради
- 1 лажица сенф
- пола лажичка рузмарин
- 2 лажици маслиново масло
- по вкус сол ,мешан зачин
- 1 лажичка лук во прав
- пола лажичка мед
- 1 лажица ситно рендан пармезан
- за прелив од брокула
- 100гр брокула
- 50гр кисела павлака
- 50мл јогурт
- 1 лажица ситно рендан пармезан
- малку лук во прав
- 1 лажица маслиново масло
Подготовка
Се мијат пилешките гради се ставаат во солена вода да одстојат минимум 15минути (максимум 6 саати). На страна се меша сенфот со маслото и медот. Секое парче се премачкува со смесата од двете страни. Се реди во намрсено тавче. Одозогора се наросува лук во прав, пармезан, рузмарин, мешан зачин, црн бибер, сол. Се печат во загреана рерна на 250 степени 20 тина минути. Пред да се сечи месото се остава потполно да се излади.
Прелив од брокула:
Се вари кратко брокулата, се остава потполно да се излади и во пластичен сад се става брокулата заедно со другите состојки и со рачен блендер се бледнира додека не се добие хомогена смеса.