Колач со смокви
Состојки
- 500 гр. брашно
- 2 јајца
- 3 жолчки
- 200 гр. путер или маргарин
- 200 гр. шеќер
- 2 лажички пециво
- прстовет сол
- 2 лажици гриз
- Крем
- 2 кеси пудинг
- 750 мл. млеко
- 4 лажици шеќер
Подготовка
Ова е основниот рецепт за колач од ровко тесто кое се користи и за кростати и за тартови. Денес јас приготвив тарт со половина од состојките.
- Од сите суви состојки освен гризот замесете тесто. Од истото тесто 1/3 одвојте и ставете во фрижидер. Од остатокот, поголемиот дел од тестото, расукајте кора и поставете во тавката 20х30 см. посипете со гризот. Врз него наредете ги исечените на кругови или четвртинки смоквите.
- Сварете го пудингот и истурете врз смоквите, врз пудингот изрендајте го тестото кое е во фрижидерот. Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени и нека се печи околу 40-45 мин.
Извадете, нека олади, посипете со шеќер во прав, послужете.
Совет
Во овој колач можете да ставите било кое сезонско овошје.