Испечати

Ванила мафини

Ванила мафини

Состојки

  • 2 јајца
  • 5 шолји шеќер
  • 7 шолји брашно
  • 2 шолји масло
  • 1 пакетче прашок за печиво
  • 1 лажиче екстракт од ванила
  • 1/4 л кисело млеко или јогурт или млеко или кисела вода

Подготовка

Земете еден голем сад, изматете ги јајцата со шеќерот. Ставете го маслото, па киселото млеко, па брашното. Матете со миксер. Додадете ги пецивото, ванилата и ванилиниот шеќер. Измешајте се убаво со миксер. Внимателно претурете од смесата во хартиените корпи. Ако немате хартиени корпи, ставете го тестото во претходно намрсени со маргарин и попрскани со брашно калапи. Внимателно претурете го филот во корпите или калапите, притоа внимавајќи да не ги преполните, колку и да сакате тоа да го направите, затоа што ќе претечат во текот на печењето. Во секое мафинче, брцнете по неколку вишни, претходно добро исцедени. Печете околу 30-35 минути во претходно добро загреана рерна на 250 целзиусови степени. Испечените мафини извадете ги од калапите и ставете ги на чинија да се оладат. Од оваа смеса излегуваат 24 мафини.