Испечати

Колач со капини и бело чоколадо

Колач со капини и бело чоколадо

Состојки

  • 1 и 3/4 чаши брашно
  • 2 м.л. пециво
  • 3 јајца
  • прстофат сол
  • 3/4 чаша шеќер
  • 3/4 чаша кисело млеко
  • 1/2 чаша маслиново или сончогледово масло
  • 1 пакетче ванила
  • 1 чаша капинки
  • 1 г.л. брашно
  • 100 г. бело чоколадо

Подготовка

Во еден сад се стават брашното и пецивото, а во друг сад се матат белките. Во почетокот само со солта, потоа се додава шеќерот и ванилата и се матат до снег. Се додаваат и жолчките, киселото млеко, маслото (маслиново или сончогледово). Може да се комбинираат и двата вида на масло не е проблем и последно се додаваат брашното со пецивото од сето се прави хомогена смеса.
Формата за кекс се намазнува и се покрива со брашно.
Половина од смесата се става во формата, половината капинките се валкаат во брашно и се подредуваат. 30 грама од `чоколадото се крши на мали паршенца и се додава, одозгора се става и другата половина од смесата и останатите капинки.
Се печи на 180 степени 1 час
Останатото чоколадо се топи се се става врз изладениот колач.
Чаша 240мл.