Пица со смокви
Состојки
- Тесто
- 250 г. брашно
- 1/2 кесичка квасец
- 100-120 м.л. вода
- 2 г.л. масло
- 1 м.л шеќер
- Сос
- 2-3 средно големи домати
- 2 чешниња лук
- 1 м.л. шеќер
- 2-3 г.л. масло
- Додадоци
- 100-150 г. италианска чајна салама или прошуто
- 250-300 г. смокви
- 150 г. моцарела
Подготовка
За тестото се замесуваат потребните состојки и се остава на топло за 30 минути.
За тоа време се подготвува доматниот сос. Лукот се ренда на ситно и се запржува во малку масло. Се додаваат доматите кои претходно се изрендани. На сосот му се додава малку шеќер сол и се остава на оган за 5-7 минути. На крајот се додава босилекот и се трга од оган.
Откако тестото ќе се удвои се разделува на 4 и од секоја 1/4 се оформува по една пица. Врз тестото се става прво доматниот сос, потоа се реди моцарелата, над неа се ставаат парчињната салама и смокви.
Се печи на 220 степени за 15-20 минути.