Торта со бело и црно чоколадо
Состојки
- Потребно за пандишпан 1,2,3
- 8 белки
- 10 лажици шеќер
- 8 лажици презла
- 4 лажици сецкана чоколада
- 2 лажици брашно
- потребно за крем
- 2 л млеко
- 12 лажици шеќер
- 3 пудинга од ванила
- 12 лажици нишесте
- 500 гр маргарин
- 100 гр шеќер во прав
- 24 жолчки
- 100 гр шеќер
- 200 гр. бело чоколадо
- 400 гр. црно чоколадо
Подготовка
Подготовка
Белките ги матиме со шеќерот. Кога се изматени додаваме презла, сецкано чоколадо и брашно и промешуваме.
Печеме во загрена рерна на 250 степени по потреба постепено намалуваме.
Постапката ја повторуваме со уште две кори.
Во две третини од млекото го додаваме шеќерот и ставаме да зоврие во преостанатото млеко го раствараме пудингот и нишестето кое го сипуваме во зовриеното млеко и вариме густ крем. Кога е доволно густ кремот го оставаме да истине.
Во жолчките додаваме 100 гр шеќер, промешуваме и ги матиме на пареа на мала температура додека да се згустат а потоа и нив ги оставаме да се изладат.
Маргаринот го матиме со шеќерот во прав потоа постепено ги додаваме изладените жолчки, а потоа изладениот крем се заедно соединуваме.
Во две третини од кремот ставаме растопено и изладено црно чоколадо, а во преостанатото бело чоколадо.
Филуваме кора , црн фил ,кора ,бел фил, кора ,црен фил декорираме по желба .