Гавурдаги – турска салата
Состојки
- 2 домати
- 1 пиперка
- 1 кромид
- 1 млад кромид
- 50 гр сечкани ореви
- 1/2 китка магдонос
- листови од две гранчиња свежо нане
- феферонка по вкус
- маслиново масло
- сируп од калинка или балсамико оцет
- лимонов сок
- сол и мелен кумин по вкус
Подготовка
На југот на Турција има планина по која оваа вкусна салата го добила името. Одлично оди со ќебапи и ќофтиња, ама и во време на пост со тазе печено лебче.
Подтотовка
Исечкајте го зеленчукот на ситни парчиња. Во еден сад измешајте ги маслиновото масло, лимоновиот сок, сирупот од калинка и солта. Прелијте го сечканиот зеленчук и оставете 15 минути да ги впие соковите. Додадете ги оревите и послужете.
Забелешка
Доколку немате сируп од калинка ставете една лажица оцет балсамико, не дека е многу соодветна замена, ама и така е вкусна салатата. Може и лук да се насечка во салатата, а може и свежа краставичка, но ова е оригиналниот рецепт, кој може да го комбинирате по вкус и желба.