Вкусен колач со џем и ореви
Состојки
- тесто
- 100 гр маргарин
- 2 јајца
- 120 гр шеќер
- 150 гр брашно
- 1 пециво
- 1 лажица кисела павлака
- 2 лажици млеко
- крем
- 100 гр маргарин
- 100 гр шеќер
- 2 лажици млеко
- 2 лажици брашно
- 100 гр сечкани ореви
- 4 лажици џем од кајсии или по ваша желба
Подготовка
Одличен спој на слатко - киселкаст вкус збогатен со оревчиња.
Најпрво се прави тестото и се печи во округло тавче со обрач бр.26.
Се печи на 170С-20мин.
Се прави кремот. Сите состојки се мешаат во тенџерче и се вари на тивко. Кога ќе зоврие кремот се исклучува ринглата и се остава да се повари. После 20мин испечен пандишпанот се мачка со мармалад од кајсии и се истура врелиот крем. Се допекува уште 10мин да се впие кремот, а оревчињата да останат горе суви. На здравје!