Испечати

Солена пита од бајат леб и тиквички

Солена пита од бајат леб и тиквички

Состојки

  • 5 кришки бајат леб
  • 4 јајца
  • 1 тиквичка
  • 7 лажици млеко
  • 3-4 чешниња лук
  • 5 парчиња топено сирење
  • по потреба масло, сол, црн бибер

Подготовка

Еве еден предлог како да го искористите лебот што ќе ви преостане.

Изрендајте ја тиквичката, а лебот исечете го на помали коцки.
Ставете ги во подлабок сад.
Јајцата изматете ги со млекото, посолете ги и наросете црн бибер, па додајте ги во садот со леб и тиквичка.
Додајте го сецканото лукче и топеното сирење исечено на помали парчиња.

Убаво измешајте ја смесата.

Во нелеплива тава ставете масло да се загрее.
Додајте ја смесата и убаво распоредете ја во тавата.
Пржете на среден оган.
Откако ќе се испржи од едната страна, поклопете ја тавата со чинија која има помал дијаметар од тавата и превртете внимателно.
Вратете во тавата за да се испржи и од другата страна.

Послужете топло со сиренце, јогурт....може и со свежа салата.