Испечати

Векна од убаво тесто и мелено месо

Векна од убаво тесто и мелено месо

Состојки

  • тесто
  • 125 мл млака вода
  • 125 мл млако млеко
  • 20гр свеж кавасец
  • 1лажиче шеќер
  • 1лажиче сол
  • 50мл масло
  • 1/4лажиче пециво
  • 500гр брашно
  • за премачкување
  • 60гр маргарин
  • 1 јајце
  • фил од мелено месо
  • 250гр мешано мелено месо
  • 1 мала глвица сецкан кромид
  • 1 мал морков
  • 1 црвен домат
  • 1 везена сецкана пиперка
  • 80гр урда
  • 1 јајце
  • сол, бибер, магдонос, масло
  • 10 круга испржен црн домат
  • 10 гр сусам

Подготовка

Вкусно јадење.
Сечено е еден неполн час по печењето.
Крајното парче после 3-4 часа, убаво изладено имаше одличен пресек.

Прво на малку масло се запржуваат морковот и кромидот.
Се додава сецканата пиперка. Јас ставив лута.
Вие како сакате.
Се додава месото и се пржи се додека не испари течноста.
Се зачинува, па се додава еден излупен и изрендан црвен домат.
Нека крчка да испари течноста до крај.
Се лади, па се додаваат урдата и јајцето.

Се замесува тесто од втасаниот квасец со малку шеќер, вода и брашно.
Тестото нека биде средно замесено.
Се дели на 8 топчиња.
Секое се расукува во мала коричка.
Се редат на 2 места по 4 корички
Значи три корички танко ги премачкуваме со маргарин и ги редиме една врз друга.
Четвртата не се мачка.
Од првото купче се сучи правоаголна форма со димензии на тесен калап за леб.
Краевите нека висат.
Се става приготвениот фил.
Врз филот се редат парчиња пржен црн домат.
Остатокот од тестото се сучи во потесна коричка и се поклопува филот.
Тестото кое виси, се прибира ви калапот и се прави мала витка.
Се премачкува со изматено јајце, краевите се солат со сусам.
Нека стои 10 минути и се печи на 200 степени околу 25 минути.