Испечати

Компирова чорба со свинско месо и зеленчук

Компирова чорба со свинско месо и зеленчук

Состојки

  • 400 гр свински шницли
  • 1 главица кромид
  • 4-5 компира
  • 3 моркова
  • 5 бамји
  • 3 зелени пиперки
  • 1/2 модар патлиџан
  • 3-4 чешниња лук
  • 1 домат
  • 1 лажиче јадра сол
  • 2 лажици мешан зачин
  • 1/2 лажиче црн бибер
  • 1 лажица сушена мешавина од зеленчук за супа
  • 1 лажица црвен пипер

Подготовка

1. Месото се става да се свари заедно со целиот останат зеленчук (освен главицата кромид ) и со зачините (без црвениот пипер)
2. Откако ќе се свари месото, се подготвува чорбата
3. Најпрво се запржува кромидот ситно исечкан и во него се додаваат компирите, лупени и исечени на поголеми парчиња
4. Се додава и месото исцедено од водата во кое се вареше претходно
5. Се пропржува ова и во него се додава испасиран целиот сварен зеленчук (во Делимано чоперот)
6. Се додаваат зачините, испасираниот домат, исечканиот магдонос и се залева со вода и се остава чорбата да се вари на тивок оган околу 30-тина минути
...Јас не и додавам на оваа чорба запршка на крајот бидејќи е доволно густа од зеленчукот, а и од самиот компир.