Два вида на солени бомбици (слануток и урда)
Состојки
- Бомбици со слануток
- 250гр непечен слануток
- 3-4лажици таан
- 1 лимон-само сокот
- 2 пакетчиња мелен ким
- 3-4лажици маслиново масло
- сол, бибер по вкус
- Бомбици од урда
- 125гр путер
- 500гр солена урда
- 100гр кисела павлака
- 100гр потпечен сусам
- 2-3 чешниња лук
- 50гр мелени ореви
- 1 рака сецкан магдонос
- буковец по потреба
Подготовка
Ова се омилените бомбици на мојата помала сестра за време на постите.
Еве го нејзиниот рецепт.
Бомбици со слануток
Сланутокот одвечер се накиснува во вода.
Наредното утро, се процедува, односно се фрла водата во која киснел.
Во касерола се налива чиста вода, се додава сол, сланутокот и се вари околу 45 минути. Се проверува дали е добро сварен.
Се цеди, водата не се фрла.
Исцедениот слануток се става во блендер, се додаваат сите останати продукти и кратко се блендира.
се додава од водата во која се вареше, односно онолку колку што е потребно за да се формираат бомбици.
До колку се додаде повеќе од водата ќе се добие потечен намаз за на лепче, тост, двопек...
Се формираат бомбици и по желба може да се валкаат во сусам, магдонос, буковец...
Бомбици од урда
Во една вангличка се става путерот и се мати со миксер.
Постепено се додаваат урдата, павлаката и се мати убаво да се соедини.
Се додават исецканиот лук, магдонос, сусам, оревите.
убаво се промешува.
Се формираат бомбици кои се валкаат во буковец