Испечати

Вараждински кифлички

Вараждински кифлички

Состојки

  • 500 гр брашно
  • 125 мл масло
  • 200мл млако млеко
  • 1 свеж кавасец
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче шеќер
  • 100мл јогурт
  • 1 јајце за премачкување

Подготовка

Во млакото млеко се ставаат квасецот, шеќерот и малку брашно.
Убаво сето се соединува.
Кога е втасан квасецот се додаваат солта, течните состојки и убаво се промешува.
Се додава брашно и се замесува средно тесто.
Нека кисни 20 минути.
Потоа се дели на 30 топчиња.
Секое топче се расукува во мала коричка, се засекува и се виткаат кифли.
Се редат во плех, се премачкуваат со изматено јајце, се солат со сусам и се печат.

Во оргиналниот рецепт стои дека пред 5 минути на крајот на печењето се попрскуваат со смеса од 1 лажиче сол, 1 лажица брашно и малку вода.
Вие како сакате така правете ги.
Мене полични ми се вака.