Испечати

Тиганици со кисело млеко

Тиганици со кисело млеко

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 5-6 лажици кисело млеко
  • 300 мл. вода
  • 14 гр. квасец
  • 1 лажица сол

Подготовка

Подготовка
- Се раствара квасецот во малку вода со малку шеќер. Откако ќе се запени се додава во брашното во кое веќе сте ја ставиле и солта, замесете меко тесто од водата и киселото млеко. Нека стаса дуплирајки го својот обем. Вадете од тестото и пржете.

Напомена
Ова тесто можете да го ставите во фрижидер месејки го одвечер, утрото коге ќе станете имате веќе готово тесто за да почнете да го спремите доручекот. Послужете ги со сирење, џем, зашеќерени како ви е воља.