Испечати

Сечена зачинета векна

Сечена зачинета векна

Состојки

  • 280гр бело брашно
  • 120гр ржано брашно
  • 150мл млака вода
  • 150мл јогурт
  • 1 белка
  • 1/2лажиче сол
  • 1/2лажиче шеќер
  • 50гр растопен путер
  • 40гр свеж кавасец
  • за премачкување на кората
  • 40гр растопен путер
  • оригано, магдонос, лук толчен по желба
  • 1 жолча за премачкување
  • 20гр сусам

Подготовка

Убава векна, која може да се послужи како ужинка на плажа со зденка.
Предност што не треба да се носи нож со себе, бидејки секое парче си се одвојува одлично.Има многу убав вкус и мирис.

Прво во вангличка се става водата, квасецот и шеќерот, се промешува, се додава едно лажиче брашно. Се соединува и нека одстои 5-10 минути.
Од кога квасецот е втасан се додаваат постепено солта, путерот, јогуртот, белката, па двата вида на брашно.
Се замесува тесто понамеко.
Се остава во истиот сад каде се замесил, се става одозгора 1-2 капки масло, се покрива со чиста крпа и нека кисни 20 минути.
Потоа тестото се преместува на набрашнета маса, се сучи правоаголна кора.
На страна се растопуваат 40 гр путер, се додава оригано и сецкан магдонос.
Може да се стави и буковец или триена сол.
Со оваа смеса се премачкува кората.
Сега се сечи на 5-6 ленти, па на квадрати.
На 5-6 купчиња се ставаат по 5-6 квадрати.
Квадратите се редат исправени во долг калап,како на сликата кој претходно е намастен.
Се остава да кисни 15 минути, па се премачкуува со изматена жолчка, се наросува со сусам и се печи околу 30 минути на 200 степени.