Испечати

Chocolate truffles најувкусните пралини

Chocolate truffles најувкусните пралини

Состојки

  • 125 мл слатка павлака
  • 125 гр путер
  • 250 гр чоколадо
  • За прв дел
  • 100 гр лешници
  • За втор дел
  • кора од портокал
  • За трет дел
  • 1 лажичка капучино
  • За глазура
  • 100 гр чоколадо
  • 3 лажици масло
  • За декорација
  • неколку лажици какао
  • неколку коцки бело чоколадо
  • 50 гр печени и сечкани лешници

Подготовка

Е ова се навистина богати и највкусни пралини кои сум ги пробала и кои беа конзумирани со големо воодушевување кај моето семејство. Од нив произлегоа и многу други рецепти за пралини кои ќе ви ги претставувам во понатамошната дружба.

Подготовка
1. Во еден сад ги ставаме на тивок оган слатката павлака и путерот. Откако путерот ќе се стопи ја зголемуваме температурата и кога содржината ќе почне да врие ја тргаме од оган.
2. Ги додаваме коцките од чоколадо и мешаме додека потполно да се стопи.
3. Смесата ја делиме на три дела, во едниот ставаме рендана кора од ½ портокал, во другата печени мелени или дробени лешници, а во третата капучино во прав. 4. Смесата ја ставаме во фрижидер да се олади до тој степен за да може да се формираат бомбици.
5. Правиме мали топчиња, ги редиме и дел од нив валкаме во какао, дел ги прелеваме со глазурата од чоколадо, а дел ги валкаме во лешници. Излегуваат околу 40 пралини.

Забелешка
За глазурата го топиме на тивок оган чоколадото и додаваме неколку капки масло. Украсуваме со бело стопено чоколадо во кое сме ставиле нијанса розева прехрамбена боја.