Испечати

Тирамису мафини

Тирамису мафини

Состојки

  • 100 г путер или маргарин
  • 180 г шеќер
  • 2 јајца
  • 200 мл млеко
  • 120 г брашно
  • 2 лажички пециво
  • 4 лажички ванила шеќер
  • Јако кафе цедено и ладно
  • Маскарпоне крем
  • 200 г маскарпоне или крем сирење
  • 50 г путер собна температура
  • 1 лажица ванила шеќер
  • 250 г шеќер во прав

Подготовка

За 12 до 16 мафини

1. Путерот се топи
2. Јајцата и шеќерот се бијат убаво се додава млекото и путерот. Се меша убаво, се додаваат сувите состојки и се меша полека.
3. Се ставаат корпиња во калап за мафини, се полни калапот и се печат на 175 степени дури да добијат убава боја и да се суви внатре (се пробува со чепкалка). Се оставаат убаво да оладат.

Маскарпоне крем

Во миксер се меша убаво сирењето со путерот. Се додава прав шеќер и ванила шеќер и се меша со миксер полека, да се добие убав крем и се става во фрижидер.

Ладното кафе се истура во мал длабок тањир.
Корпињата се вадат полека од мафините.
Половина од колачето се мака во кафето 2 секунди, се брцка и се вади да не впива многу колачето и се редат во чинија за сервирање. Се шприца кремот и се поросува со какао и со сецкани бадеми