Испечати

Лиснати кифли полжавчиња

Лиснати кифли полжавчиња

Состојки

  • За тесто
  • 800 гр брашно
  • 1 јајце
  • 1/2 сув квасец
  • 2 лажички шеќер
  • 2 лажички сол
  • 100 мл масло
  • 400 мл млеко
  • 50-100 гр путер за премачкување
  • За фил
  • 100 гр урда
  • 50 гр мортадела
  • 50 гр чајна
  • 50 гр кашкавал
  • За премачкување
  • 1 јајце
  • сусам и ким по желба и вкус

Подготовка

Се замесува тесто од зададените состојки, се расукува поголема кора и се премачкува со путер. Кората се засекува од страните и секое засечено парче се преклопува едно врз друго. Создадената топка од тесто ја оставаме околу 1/2 час во фрижидер.
Потоа ја расукуваме кората да ни биде некаде со дебелина од 5 мм. Кората ја премачкуваме со стопен путер, па со тенок слој урда. Рендаме намирници по желба, кај мене имав нарендано мортадела, чајна и кашкавал.
Сечеме ленти со ширина од околу 3-4 см и ги виткаме како полжавчиња. Ги премачкуваме со разматено јајце и ги наросуваме со сусам и ким. Добро е да се остават да стасаат околу 20-30 минути, па да се печат. Ги печеме во загреана рерна на 220 степени.

Забелешка
Имав различни големини на ова пециво бидејќи ми требаше и како коктел пециво, ама и за појадок, а вие правете ги по ваша желба. Времето на стасување зависи од собната температура.