Испечати

Видео рецепт: Печено пилешко со кус кус

Видео рецепт: Печено пилешко со кус кус

Состојки

  • 3 парчиња пилешки стек
  • малку рузмарин
  • соја сос
  • сол и бибер
  • 250 мл. вода
  • маслиново масло
  • 250 гр. кус кус
  • лебни трошки
  • малку кари
  • малку сол
  • црвен пипер или буковец
  • 2 млади кромидчиња
  • лук во прав
  • мајчина душичка
  • сенф во прав

Фичо ќе подготви потпечено зачинето пилешко во комбинација со ароматичен кус кус. Одличен предлог за ручек!

Подготовка

Чекор 1: Рузмаринот ситно исецкајте го, додадете го соја сосот, сол и бибер.

Чекор 2: Во сад на оган ставете 250мл вода, додадете малку маслиново масло, нека зоврие и додадете го кус кусот. Тргнете го садот од оган и мешајте. Зачинете како што тоа го прави Фичо во видеото.

Чекор 3: Лебните трошки измешајте ги со кари, сол, црвен пипер или буковец.

Чекор 4: Пилешкото пропржете го на загреана грил тава, а потоа префрлете го во округлата тава за печење, наросете го со смесата од лебни трошки и печете го во рерна околу 15-20 минути.

Чекор 5: Во сад со вода што врие, само малку спуштете ги младите кромидчиња колку да ги фати топлина.

Чекор 6: Сервирајте!

СОВЕТ: Оваа комбинација на зачини според нас е одлична комбинација. Доколку не ви се допаѓа некој зачин, заменете го со друг по ваша желба.