Испечати

Фокача со сирење и рузмарин

Фокача со сирење и рузмарин

Состојки

  • 450гр брашно
  • 20гр свеж кавасец
  • 300мл млака вода
  • 1 лажиче рамно шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 1/2 лажиче рузмарин
  • 50мл маслиново масло
  • 100гр ситно сирење

Подготовка

Во половина од водата се ставаат квасецот, шеќерот и малку брашно, нека се активира квасецот.
Потоа постепено се додава остатокот на вода, масло, солта, рузмарин, брашното
Се замесува тесто, понамеко и е малку лепливо.
Се покрива со фолија и се остава да кисни 40 минути.
Потоа со намрсени раце, нежно се префрла во мала тава за печење, убаво се распоредува, се нанесува рузмарин и сирење.
Се остава да кисни уште 30 минути и се печи на 200 степени.