Фокача со сирење и рузмарин
Состојки
- 450гр брашно
- 20гр свеж кавасец
- 300мл млака вода
- 1 лажиче рамно шеќер
- 1 лажиче сол
- 1/2 лажиче рузмарин
- 50мл маслиново масло
- 100гр ситно сирење
Подготовка
Во половина од водата се ставаат квасецот, шеќерот и малку брашно, нека се активира квасецот.
Потоа постепено се додава остатокот на вода, масло, солта, рузмарин, брашното
Се замесува тесто, понамеко и е малку лепливо.
Се покрива со фолија и се остава да кисни 40 минути.
Потоа со намрсени раце, нежно се префрла во мала тава за печење, убаво се распоредува, се нанесува рузмарин и сирење.
Се остава да кисни уште 30 минути и се печи на 200 степени.