Солена штрудла
Состојки
- 500гр готови танки кори
- фил
- 300гр урда или сирење
- 2-3 јајца
- сол, мелен ким по вкус,1 лажица кисела павлака
- смеса за премачкување
- 30гр свеж кавасец
- 5-6лажици брашно
- 150мл млеко
- 100мл јогурт
- 200мл кисела вода
- 1/2лажиче сол
- 1/4лажиче шеќер
- 80мл масло
- сусам
Подготовка
Прво се ставаат во еден сад квасецот, млекото, шеќерот. Убаво се промешува. Потоа се додаваат останатите состојки за смесата за премачкување.
Се остава на страна.
Сега се приготвува филот.
Се соединуваат урдата и јајцата и се зачинуваат по вкус.
Се зема една кора, се премачкува со четка со готовата смеса.
Врз неа се става втора кора и таа се премачкува со смесата.
Се става трета кора, се премачкува со смесата и на почетокот на кората се става од филот.
Се витка во ролат.
Така се постапува со останатиот материјал.
Се редат во ростер тава за печење, одозгора се премачкуваат со остатокот од смесата, се солат со сусам и се печат околу 30 минути на 200 степени.
Однадвор е крцкава, а внатре штрудлата е мека како душа.