Испечати

Фереро торта

Фереро торта

Состојки

  • Кори
  • 12 белки
  • 2,5 шољи шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 3 шољи лешници (2 мелени, 1 ситно сецкани)
  • прстофат сол
  • 50 гр. рендано чоколадо
  • Фил
  • 500 гр. маскарпоне
  • 400 гр. нутела
  • 250 гр. млечно чоколадо
  • 200 мл. слатка павлака
  • 100 гр. ситно сецкани лешници
  • 8 парчиња наполитанки

Подготовка

За мене една од најубавите чоко-нутела торти.
1. Белките се матат со шеќерот и прстофат сол додека да се добие цврст шам и да се стопи шеќерот.
2. На страна се мешаат лешниците, брашното, ренданото чоколадо и внимателно се додаваат во белките.
3. Од смесата во плех на хартија за печење се печат 5 округли кори со димензија 20 см. Испечените кори се оставаат да се оладат на хартијата, а потоа внимателно се одлепуваат, се филуваат и редат една врз друга.
4. За филот со миксер се мати маскарпонето и нутелата додека да се добие кремаста смеса.
5. Се додава растопеното чоколадо, изматената слатка павлака, сецканите лешници, ситно сецканите наполитанки.
6. Со овој фил се филуваат корите и се премачкува целата торта.
7. Од страната се украсува со сецкани наполитанки, а се прелива со ганаш или по желба,
*лешниците кои ќе ги користите во корите и филот пред да ги мелете/сецкате потпечете ги на нелеплива тава за тортата да има поубав вкус.
*шољата е од 240 мл.