Испечати

Чоко-рум шнита

Чоко-рум шнита

Состојки

  • 7 белки
  • 14 лажици шеќер
  • 10 лажици ореви мелени (подпечени)
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажица какао и 1/2 лажичка пециво
  • фил
  • 1л чоколадно млеко
  • 100гр прашок за топло чоколадо
  • 3 кесички пудинг од чоколада
  • 150гр шеќер
  • 200гр маргарин
  • 200гр шечер во прав
  • 6 лажици рум

Подготовка

Белките се матат во цврст снег, па им се додава шеќерот. Од како ќе се добие цврста маса се додаваат останатите состојки и смесата се пече околу 50 минути на 150-1`60 степени.
Пандишпанот се сече на 3 дела по должина.
фил
Млекото се става да зоврие со топлото чоколадо и шеќерот. Од како ќе зоврие се додава растворениот пудинг и се вари крем. Кон оладениот крем се додава изматениот маргарин со шеќерот во прав и се мати додека се добие густ мазен крем.
На чинија се става еден дел од шнитата се попрскува со 2 лажици рум, па се премачкува со фил. Така се редат и останатите 2 дела и одозгора се декорира по вкус, а може и со филот затоа што има доволно. Ако немате чист рум користете екстракт, но нека биде малку појак. Тортата е најубава кога е добро оладена-тогаш вкусот најубаво се чувствува.