Испечати

Турски бухти

Турски бухти

Состојки

  • 4-1/2 чаши брашно
  • 1 чаша густин
  • 1 чаша маслиново масло
  • 1 белка
  • 1 лажица истант квасец
  • 1-1/2 чаша млеко
  • 2 лажици шеќер
  • 1-1/2 лажички сол
  • За премачкување и посипување
  • 1 жолчка
  • 1 лажица масло
  • колку е потребно бел и црн сусам... може и микс на семиња

Подготовка

Овој рецепт за тестото, а може да се полнат, останува вие да си изберете.
Постапка
Растворете го квасецот во топлото млеко во кое сте додале шеќерот, солта, потоа додадете го маслото, но не го ставајте одеднаш целото. Оставете ако се покаже за потребно, со него ќе го домесете тестото. Додадете ја лесно разматената блека, брашното измешано со густинот, месете да добиете фино нелепливо тесто. Оставете да стаса. Размесете го тестото и поделете го на топчиња во големина на мандарина, наредете во плекчето и оставете нека стасуваат околу 20 мин. Со остар нож или ножица направете засек, премачкајте со жолчката и посипете со сусамот. Ставете нека се печат на 190 степени. Готови се кога ќе заруменеат убаво.
Совет
- Како што реков, маслото не го истурајте одеднаш, можеби нема да е потребно цела 1 чаша. Тоа многу зависи од самото брашно.
- Ако сакате да ги полните можете во засекот да ставите парче сирење или да направи на дланката мала кора од секое топче, па полнете ги со фил од варен компир згмечен или нарендан во кој ќе додадете сирење, бибер, пржен кромид... измешајте и на средината на секоја мала кора ставете од филот, затворете и формирајте повторно топче. Јас денес си ги правев сосема празни, ќе бидат за забава, па нека секој си стави што сака. 

Чашата е од 200 мл.