Испечати

Торта Момина Солза

Торта Момина Солза

Состојки

  • Tесто
  • 6 Јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 1/2 пециво
  • 1 лажица какао
  • Фил
  • 500 мл млеко
  • 2 пудинг од ванила
  • 50 мл млеко
  • 3-4 лажици слатко од смокви(шербетот)
  • 5 лажици шеќер
  • 10 крем бабанчиња
  • 7 ролери(лешник и какао)
  • 100 грама кокос
  • 250 грама маргарин
  • 250 грама шеќер во прав
  • За декорација
  • 250 мл слатка павлака
  • 4 ролери(лешник и какао)

Подготовка

1.Најпрво ја вклучуваме рерната на 200 степени.

2. Започнуваме со подоготвка на падишпанот.

Јајцата заедно со 6 лажици шеќер убаво ги матиме со миксер, потоа го додаваме пецивото и брашното и на крај какаото. Матиме со миксер и смесата ја ставаме во плех тавче од рерна, ја намастуваме со маргарин и ја печиме околу 20 минути на 250 степни.

3.Во подлабок сад ставаме млеко да зоврие заедно со шеќерот. Oткако ќе зоврие млекото го додаваме пудингот растворен со млеко мешаме со лажица додека да се згусти убаво.

4.Маргаринот и шеќерот во прав ги матиме со миксер. Oткако ќе се излади пудингот маргаринот и шеќерот во прав ги додаваме во пудингот и убаво матиме со миксерот. Потоа ги додаваме крем баначињата ситно исецкани. Исто така и ролерите ситно ги сецкаме и додаваме кокос. Сето заедно убаво ги мешаме со лажица. Посебно ја матиме слатката павлака со миксер

5.Падишпанот откако ќе се испече го вадиме од рерна, го покриваме со влажна крпа околу 10 минути да стои. Потоа го вадиме од плехот и го топиме со неколку лажици слатко од смокви. Ја филуваме тортата,  ја преклопуваме и потоа украсуваме со слатака павлака.
(јас вака си ја украсував тортата вие можете по желба како што сакате и плус не мора одозгора со ролери може само со слатка павлака)