Испечати

Мекици од два вида брашно

Мекици од два вида брашно

Состојки

  • 200мл топло млеко
  • 150мл млака вода
  • 150гр јогурт
  • 40гр свеж квасец
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 јајце
  • 550гр бело брашно
  • 170гр интегрално пченично брашно
  • масло за пржење
  • 2 лажици масло за намрсување на рацете

Подготовка

Кога ќе го замесите тестото ќе ви се чини дека е многу намеко и дека не е во ред.
Но одкога ќе скисни првиот пат, ставам одозгора едно мало лажиче масло, го размесувам и го оставам пак да кисни.
Потоа со намрсени раце земам по едно топче од тестото, го развлекувам и го пржам во загреано масло.
Толку брзо ги изедовме што не успеав да направам повеќе фотографии.

Во вангличка се ставаат млекото, водата, шеќерот и квасецот.
Се додава 1 лажица брашно, убаво се промешува и се остава 10 минути.
Потоа постепено се додаваат јогуртот, јајцето, солта, и се меша, може со вилушка или со маталки за тесто.
Нека постои 5 минути.
Потоа се додаваат двата вида на брашно и се меси со раце.
Се остава да кисни 30 минути, потоа се става едно лажиче масло одозгора, како што реков, се премесува уште еднаш и за 15 минути се пржат мекиците.
Се пржат од двете страни да заруменат.
Се редат на хартиени салфети и се сервираат со бело или биено сирење( во мојот случај) и чаша јогурт.