Крцкавци од сусам (Sezam lavosh)
Состојки
- 250гр интегрално пченично брашно
- 50гр бело брашно
- 2 лажици сусам
- 1 лажиче оригано
- 1 лажица сусамово масло
- 1 лажиче сол
- 130мл вода
- 60мл маслиново масло
- 1/4 лажиче пециво
- 2 лажици мелени сончогледови семки (по вкус)
- 1 лажиче ленено семе
Подготовка
Посни, вкусни крцкавци со сусам.
Во оргиналниот рецепт немаше во состојките сончогледовите семки, но јас ставив и одлични беа крцкавциве.
Прво во вангличка се ставаат сите суви состојки и постепено се додаваат сусамовото и маслиновото масло.
Се промешува и се додава водата.
Се замесува тесто, кое не треба да е лепливо.
Од додбиеното тесто се сучи кора, со форма по желба се вадат фигури, се редат во ненамастена тава и се печат 20 минути на 180 степени.
Одлично одговараат со некој дип по сопствена желба.