Испечати

Видео рецепт: Чизкејк со путер од кикирики и чоколадо

Видео рецепт: Чизкејк со путер од кикирики и чоколадо

Состојки

  • За ПОДЛОГА ќе ви треба:
  • 18 колачи Орео
  • 3 лажици растопен путер
  • За СВЕТЛА СМЕСА ќе ви треба:
  • 225 гр. крем сирење
  • 1/2 шолја путер од кикирики
  • 1 лажичка ванила екстракт
  • 1/2 шолја шеќер во прав
  • 1 лажичка желатин
  • За ТЕМНА СМЕСА ќе ви треба:
  • 200 гр. млечно чоколадо
  • 1/4 шолја течна павлака за готвење
  • 225 гр. крем сирење
  • 1/2 лажичка ванила екстракт
  • 1/2 шолја шеќер во прав
  • 1 лажица желатин

Фичо ќе подготви раскошен тробоен чизкејк, со подлога од Орео колачи и филови со путер од кикирики и чоколадо. Незаборавно гастрономско доживување!

Подготовка

Чекор 1: Колачите ставете ги во сецко. Растопете го путерот и додајте го на колачите за смесата да се соедини. Од смесата направете подлога за колачот. На стреч фолија во сад нанесете ја смесата и убаво натапкајте ја.

Чекор 2: За светлата смеса ставете го крем сирењето во сад и матете. Додадете го путерот од кикирики и ванила екстрактот. Матете една минута и додадете го шеќерот во прав. Растопете една лажица желатин со малку млака вода (околу 30 мл) и додадете го во смесата. Нанесете го кремот веднаш врз подлогата и ставете го во фрижидер да се стегне.

Чекор 3: За темната смеса растопете го чоколадото со слатката павлака. Во сад за матење додадете го крем сирењето, ванила екстрактот и шеќерот во прав. Растопете една лажица желатин со малку млака вода (околу 30 мл).

Убаво изматете ја смесата и додадете го чоколадото и растопениот желатин. Матете додека убаво да се спојат. Сипете ја чоколадната смеса над светлата смеса и вратете во фрижидер уште 30 минути да се стегне.

Чекор 4: Украсете со чоколадни трошки и сервирајте!

СОВЕТ: Овој рецепт е посложен, но целиот труд вреди двојно. Внимавајте, не претерувајте со јадење, ова е многу калоричен десерт!