Ишлери
Состојки
- За тесто
- 500 гр брашно
- 200 гр маргарин коцка
- 100 мл млеко
- 2 јајца
- 2 лажици какао
- 200 гр шеќер во прав
- 1 прашок за пециво
- За премачкување
- 500 гр чоколаден крем
- За глазура
- 150 гр чоколадо за кување
- 3 лажици зејтин
Подготовка
Во еден сад ставте го маргаринот и со миксер матете додека да омекне. Откако ќе омекне додајте ги јајцата, шеќерот во прав, млекото и какаото. Матете на најмала брзина додека да се соедини. Потоа додајте го прашокот за пециво и брашното замесете тесто со рака. Тестото поделете го на два дела. На работната маса посипете брашно и ставте еден дел. Расукајте тенка кора како на сликата (1) и со калап сечете форми по желба. Постапката пофторете ја и со другиот дел.
Срценцата ставте ги на плех претходно намрсен со маргарин коцка и печете на загреана рерна од 250-300С ,10-15 мин. Оставте срценцата да се оладат. Откако ќе се оладат земете едно срце премачкајте го со чоколаден крем и преклопете со друго срце. Постапката повторете ја со сите срценца. На крај растопете го чоколадото со 3-те лажици зејтин на тивок оган и секое срце ставете го до половина во чоколадото и оставте да се здрви. Добар Апетит....