Испечати

Пилешки стек во сос

Пилешки стек во сос

Состојки

  • 500 гр. стек
  • 2 лажици брашно
  • 150 гр. топено сирење (зденка)
  • 1 тиквичка
  • 1 поголем морков
  • малку лук
  • 200 мл. бело вино
  • 100 мл. павлака за готвење
  • за пржење масло
  • за овкусување бибер, сув зеленчук, копар

Подготовка

Припрема
- Се сецка стекот на коцки, се овкусува на сол (доколку не е саламурен) и бибер, се валка во брашното, се става на масло или путер да се пржи. Испржен се вади на чинија. Во тавката се стават исецканите тиквички и морков да се пржат, се додава малку лукче, откако се испржени се додава виното кое е потребно само да се редуцира по што се додават павлаката и топеното сирење, веднаш и испржениот стек вратете го во тавката. Се меша цело време додека се стопи сирењето и целото тоа се спои. Овкусете со сув зеленчук, бибер, копар...
Внимавајте при овкусувањето со сол бидејки веќе топеното сирење е солено, во секој случај пробајте и доовкусете со сол или сув зеленчук.
Може да биде самостојно јадење или да послужи како прилог за пире или ориз.